بحران سالمندی در راه است، تا خودمان سالمند نشده ایم، شتاب کنیم!
علیرضا معماری، سرپرستار آسایشگاه کهریزک و مدیر آموزش دانشگاه
تأسیس دانشگاه علم کاربردی کهریزک در حوزه سالمندی تا چه حد ضرورت داشته و چه کمکی می تواند به کاهش مشکلات سالمندان بکند؟
باتوجه به افزایش روز افزون سالمندان و عدم وجود مراکز آموزش سالمندی در کشور به ویژه مراکز بالین محور ضرورت ایجاد دانشگاه سالمندی در کشور کاملا مشهود بوده و نیاز مبرم به توسعه و گسترش دارد و مرکز کهریزک تا کنون توانسته است ضمن آموزش و تامین نیروهای مورد نیاز خود کیفیت خدمات سالمندی به ویژه مراقبت از سالمندان بستری در آسایشگاه را به میزان چشمگیری افزایش دهد.
کلیه آمار و شاخص ها هم حکایت از بهبود شرایط مراقبت از سالمندان دارد و این مرکز در تلاش است با کسب مجوزهای لازم ضمن توسعه رشته های سالمندی در تمام حوزه های مرتبط نسبت به آموزش افراد توانمند مورد نیاز در زمینه آموزش و تحصیل کارشناسان سالمندی بالین محور اقدام نماید و طبیعی است هرچه دانش و مهارت افراد مرتبط با سالمندان افزایش یابد، کیفیت خدمات ارائه شده به ایشان بهبود خواهد یافت.
هدف این دانشگاه صرفا تربیت نیروی انسانی مورد نیاز آسایشگاه های سالمندان و شرکتهای خدماتی مراقبت از پرستاران است یا فارغ التحصیلان دانشگاه می توانند در مراکز دیگر هم فعالیت کنند؟
در صورت توسعه و افزایش تعداد دانشجویان و رشته های مختلف سالمندی مثل روانشناسی سالمندان، تغدیه سالمندان، حقوق سالمندان و … و همچنین با افزایش جمعیت سالمندان و در گیر شدن سازمانهای مختلف در آینده مثل بیمه، شهرداری، کمیته امداد، بیمارستان و … زمینه فعالیت افراد در خیلی ارگان های دیگر، مراکز روزانه، امور بازنشستگان و غیره فراهم خواهد شد و این قطعا نیاز آینده نزدیک است که باید از همین حالا فکری برای آن بکنیم.
با توجه به این که فارغ التحصیلان این دانشگاه در راستای کمک به سالمندان که حرفه ای سخت و زیان آور و در عین حال خیرخواهانه است فعالیت خواهند کرد؛ آیا وظیفه موسساتی مثل بهزیستی، کمیته امداد و دیگر نهادهای مسوول در حوزه معلولان و سالمندان نیازمند نیست که دانشجویان این دانشگاه را بورسیه کرده و آینده شغلی آنها را تضمین کنند؟
پاسخ به این سوال دشوار است! این سازمانها موظف هستند برای ارائه خدمات مطلوب به سالمندان اقدام کنند و تامین شرایط مالی سالمندان و فراهم کردن امکانات رفاهی در منزل و خانه های سالمندان با ایشان است؛ لذا لازم است برای ایجاد مراکز و برنامه های مراقبتی مطلوب و تامین نیروهای اصلح و شایسته دارای مهارت نیز برنامه ریزی داشته باشند.
. این دانشگاه در طول سالهای فعالیت خود تا چه حد توانسته به ارتقای کیفیت خدمات در آسایشگاه کهریزک کمک کند؟
در سوالات قبلی پاسخ داده شد تمامی آمارها و شاخصهای کیفیت خدمات مراقبتی بعد از ایجاد دانشگاه کهریزک در آسایشگاه افزایش و بهبود چشمگیر داشته و در حال حاضر با اطمینان خاطر کامل، بخشهای مختلف آسایشگاه توسط فارغ التحصیلان این مرکز در سطح بسیار خوب اداره می شود و نکته قابل ذکر اینکه تعداد قابل توجهی از افراد آموزش دیده در این دانشگاه در مراکز و ارگانهای دیگر همچون مراکز نگهداری، مراقبت در منزل، همراه و مراقب سالمندان در بیمارستان مشغول به کار شده اند که عملکرد بسیار خوبی هم دارند.
با توجه به تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت آیا نباید بودجه ای برای آموزش تخصصی در حوزه های سالمندان و جذب دانشجویان به این قبیل رشته ها در نظر گرفته شود؟
این مورد در سطح کلان کشوری است و قطعا باید مسئولان از همین حالا تصمیماتی در این زمینه بگیرند و اقداماتی انجام دهند چون به زودی بحران سالمندی خواهد رسید و خود مسئولان امروز، سالمندان فردا خواهند بود اگر از همین حالا فکری نکنند در آینده چالشهای بزرگی پیش رو خواهیم داشت؛ البته خوشبختانه چند سالی است که در دولت و کشور این نیاز شناسایی و پیشنهاداتی ارائه شده اما هنوز خیلی جای کار دارد.
انگیزه شما از فعالیت در این دانشگاه با توجه به دوری دانشگاه از مرکز شهر و مشکلات رفت و آمد و فعالیت در محیط آسایشگاه کهریزک چیست؟
عشق و علاقه شخصی اینجانب به سالمندان و شغل مراقبت و سالمندی کشانیده و سالهاست که با سالمندان این مجموعه زندگی می کنم. خیلی خیلی از ایشان آموختم و می آموزم چون اغلب کسانی که امروز در این مرکز بستری هستند، بزرگان سالهای قبل در شغل، حرفه ، طایفه و … خود بوده اند و وقتی کنار آنها قرار میگیرید می توانی دنیا دنیا بیاموزید و الان دیگر چیزی برای از دست دادن ندارند لذا با تمام وجود و خالصانه ارتباط میگیرند و گفتار و رفتارهایشان بزرگترین و بهترین انگیزه برای ادامه کار در این شغل و مرکز می باشد و حس و حال خیلی خوبی به من می دهند.
با توجه به این که خیرین در بحث حمایت از کهریزک مشارکت بالایی دارند در زمینه حمایت از این دانشگاه چه انتظاری از آنها دارید؟ مطمئنا اگه اطلاع رسانی خوبی در این زمینه صورت بگیرند خیرین زیادی پیدا خواهد شد که در این زمینه حمایت مالی و معنوی نمایند و مطمئنا وقتی شما یک مراقب خوب سالمند، یک مددکار مناسب سالمندان، یک روانشناس توانمند سالمندی و … تربیت کنندتا سالها صدها بلکه هزاران نفر می توانند از خدمات این افراد بهره ببرند و ثواب این خدمات برای کسانی که در این زمینه کمک و مساعدت کرده اند در پیشگاه خدا ثبت خواهد شد و این همان صالحات باقیات است.
در پایان بگویم ما هر چه در این راه کمک و خدمت کنیم، اثرات مثبت آن برای دیگران و خودمان بیشتر خواهد بود ؛لذا با توجه به ذیق وقت و آینده پیش رو در زمینه سالمندی، لازم است تا دیر نشده و خودمان سالمند نشده ایم بیشتر شتاب کنیم!